3 Aralık 2009 Perşembe

Zeynep Tanbay Dans Projesi 10. Yılında


Türkiye'de dans alanında pek çok şekilde öncülük yapan Zeynep Tanbay'ın kurduğu Zeynep Tanbay Dans Projesi (ZTDP) 10. yılını kutluyor. İlk beş yıl, proje bazında değişik dansçı ve koreografları bir araya getirerek çalışan ardından 2005-2006 sezonunda, Akbank’ın desteği ile ZTDP, topluluk olarak yeni bir döneme giren ekip10 Aralık'ta Caddebostan Kültür Merkezi'nde yeni projesi Araz'ı sahneleyecek. Biletler 17-27 TL.

Zeynep Tanbay Dans Projesi 2000 yılında, Zeynep Tanbay Amerika'dan döndüğünde Türkiye'de bir topluluk kurma fikriyle oluştu. Ancak o yıllarda ekonomik ya da mekan açısından böyle bir topluluk kurmanın zor olduğunu bilen Tanbay, proje bazında toplanan bir grup oluşturdu. Dansçılar çoğunlukla Stuttgart ya da Münih Bale gibi topluluklardan yani Avrupa'dan geliyordu. Sürekli proje bazında toplanıp dağılıyorlardı. Grup, Akbank Sanat'ın altıncı katındaki stüdyoda çalışmalarına başladı: "Çalışacak bir stüdyomuz vardı ama tabii ki zorluklar çekiyorduk. 2003'te Akbank, Zeynep Tanbay Dans Projesi'nin sponsoru oldu. Bu durum Türkiye'de önemli bir değişiklikti. Çünkü genelde tiyatro ve orkestralara tanınan bu avantaj, ilk defa dans konusunda oluyordu. Dans ne yazık ki her zaman üvey evlet muamelesi görüyor."
MİLAT YAPTIK
Ekip sonunda 2005-2006 sezonunda proje bazında çalışmaya son verip İstanbul'da sürekli var olan bir modern dans topluluğu haline geldi. Yani sadece proje için değil, her gün çalışabilen bir grup oldular. Kadrolu 10 dansçısıyla kendi repartuvarlarını oluşturup bunları yurtiçi ve yurtdışı turnelerine çıktılar. Akbank çatısı altında oluşan bu durumu Zeynep Tanbay bir milat olarak görüyor: "Bunun bir diğer artısı da dans atölyeleri. Böylece sürekli izleyicilerimiz artık dansçıları takip edebiliyor, onlar hakkında yorum yapıyorlar. Biz de hem dansçı, hem de eğitmen yetiştirmeye devam ediyoruz. Örneğin cumartesi günleri üç farklı yaş grubunda çocuklara eğitim veriyoruz. Bu sayede gelecek neslin dansçılarını ve dans izleyicilerini yetiştiriyoruz. Kimse Zeynep Tanbay Dans Projesi denince kişiye özel algılamasın, içinden meyvaların çıktığı çok güzel bir topluluk bu."

Zeynep Tanbay
TEDİRGİNLİK VE BİLİNMEZLİKLERİ ANLATIYORUM
Araz'ın ne olduğunu açıklamak istemiyorum. Çünkü dansla anlatım başka bir dil, izleyiciyi çerçevelemek gereksiz. Bu projede sahneyi parçalara böldüm, 10 ayrı parça var. Bu durum sahnenin üzerindeki dört bantla belirgin bir şekilde görülüyor. Bunlarla hayatın bize verilen kırmızı çizgileri ve içindeki tedirginliğimizi anlatmak istedim.
Toplamda 14 bölümde 20 dans olacak. Hepsi birbirinden farklı dünyalara açılıyor. Ama bütününe bakıldığında hepsinde aynı tedirginlik, bilinmezlik, yaşama karşı soru işareti, sınırlandırılmış ve bir şeyin içine sıkıştırılmış mekanlar görülüyor. Geneline dünya diye bakarsak, sınırları yani kırmızı çizgileri kıtalar, ülkeler, şehirler, mahalleler, evler, evlerin odaları gibi parçalanmış, bölündüğümüz yerler olarak görüyorum. Bir de oradaki insan ilişkileri ve yaşamlarını. Ama tabii ki izleyenler hiç de böyle hissetmeyebilir.
Araz da benim daha sonradan bu konuyu çıkardıktan sonra bir yerde okuduğum bir şey. Bunu da izleyiciye bıraktım. Merak edenler araştırdığında pek çok araz olduğunu görecek. Ne olduklarını bulmalarını istiyorum. İzledikleri dansa göre "Bence araz budur" diye gönderenler arasından doğru cevabı bulanlara küçük bir ödülümüz olacak.
Kostümlerimiz insanı temsil edecek. Bu konuda Network destekçimiz oldu. Sahnede dansçıdan çok, dans eden sıradan insanlar olacak. Yani klasik bir topluluk formatının dışındalar. Çünkü herhangi bir yer ve zaman mesajı verip izleyiciyi bir yere çekmek istemedik. Evrensel olmalıydı.
Danslarımıza yine vazgeçilmez bestecilerim Philip Glass ve Yann Tiersen ile Reich- remixed, Burhan Öcal ve Baba Zula eşlik edecek.

ARAZ NE DEMEK OLABİLİR
Zeynep Tanbay, yeni projesinin Araz ismini, koreografiyi çıkardıktan sonra bir yerde okuduğu yazıdan etkilenerek bulmuş. Şimdi bunun ne demek olduğunu merak eden izleyicinin dansı izledikten sonra tahminde bulunmasını istiyor. İzledikleri dansa göre "Bence araz budur" diye gönderenler arasından doğru cevabı bulanlara küçük bir ödül de verilecek. İşte size internette bulduğumuz çeşitli "araz" anlamları...
*Kahraman Tazeoğlu'na ait bir şiir.
*Yine Kahraman Tazeoğlu'na ait bir kitap.
*Hastalık belirtileri, semptom
*Arapça anlamı devamlı olmayan ve başkalarına bağlı olarak yer tutabilen şeydir. Renkler, oluşlar, kokular, sesler bunlara örnektir.
*Esenlik, mutluluk; sel, Akıntılı su; Bir tür ot; Soğuk; Belirti, işaret.
*Hem erkek, hem de kızlar için kullanılan özel isim.
*Azerbaycan'da ayrılığı anlatan bir halk türküsü.
Deniz İnceoğlu (29.11.2009 - Hürriyet Keyif)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder