24 Aralık 2009 Perşembe

Yılbaşı alışverişini müze mağazalarından yapın

Yılbaşı yaklaştıkça hediye alma telaşı da ister istemez arttı.
Kime ne alacağınıza karar vermek, bir de bunları gidip almak için sadece iki haftasonunuz var!
İşin en kötü tarafı da onlarca dükkanı talan ettikten sonra hiçbir şey bulamamak.
Ben size bu konuda daha farklı bir şey önermek istiyorum. Hediyelik eşya dükkanlarını, giyim kuşam mağazalarını gezmek yerine neden müze mağazalarını incelemiyorsunuz...
Her birinde aklınıza gelmeyecek kadar, envai çeşit obje var. Hem de hepsi birbirinden güzel. En önemlisi de her keseye uygun çeşit olması.
Örneğin Sabancı Üniversitesi Sakıp Sabancı Müzesi’nin (SSM) mağazası geçici sergiler ve daimi koleksiyonlardan esinlenilerek oluşturulan özgün obje ve eşyalarla dolu. Neler yok ki; mineli gümüş kolyeler, İznik çinisi lake çerçeveler, Beykoz çay bardakları ve kahve fincanları, cam takılar, eşarplar...
Bir de Salvador Dali tutkunları için “İstanbul’da Bir Sürrealist: Salvador Dali” sergisinin kataloğu, kupası, fincanı, mumu, yastığı ve tabakları hâlâ satılıyor. Hem de yüzde 50 indirimde! Kupalar 10, ajandalar 9.90, defterler 14.90 ve kalemler 4 TL.

ÇOCUKLARI UNUTMAMIŞLAR

Peki ya İstanbul'un göbeğindeki İstanbul Modern'de neler var?
Boğaz manzaralı rengarenk dükkanında dolaşırken gözüme her yaşa uygun hediyeler takılıyor. Özellikle hâlâ devam eden Sarkis sergisi için özel hazırlanmış el işi gümüş kafesten kolye ve küpeler çok göz alıyor. Hele bir de önce sergiyi gezmişseniz daha da bir ilgi çekiyor. Kolyeler 95, küpeler de 45 TL. Bunun dışında koleksiyondan Fikret Mualla, Fahrelnissa Zeid gibi önemli sanatçıların işlerinden esinlenilerek yapılmış yastık, Amerikan servis setleri ve bardak altlıkları var. Yastıklar 100-120, bardak altlıkları 6, amerikan servis setleri 15 TL.
Bu arada çocukları da unutmamışlar. Seyahat sanat setleri, yastık setleri ve t-shirt'ünü kendin boya setleri de satılıyor. Fiyatları da 25-45 TL arasında değişiyor.

BİR ŞANS VERİN

Müze mağazasını çok sevdiğim yerlerden biri de Santralistanbul'un Santraldükkan'ı. Koleksiyonundaki eserlerinde yanı sıra Silahtarağa Elektrik Santralı’na ait tarihi fotoğraf ve teknik çizimler gibi çeşitli değerleri ürünlerine taşıyor. Çağdaş sanat, tasarım ve enerji birlikteliğini ürünlerine taşıyan ana galeri binasının giriş katındaki Santraldükkan'da 10 liraya kırmızı ipli defter, 15 liraya boya kalemleri, 5 liraya magnet ve bardak altlığı, 30 liraya şahane desenli önlükler bulmak mümkün. Bir de benim en sevdiklerim "Bir şans ver" ürünleri. Çeşitli tabak ve kupaların defosu varsa tam o bölgeye bir nokta koyuyorlar ve kırmızı bir çizgi çekip tepesine "Bir şans ver" yazıyorlar. Sanki pet shopta yavru bir kedi görmüşüm ve eve götürmek istiyormuşum gibi bir his uyanıyor içimde.

(Deniz İnceoğlu - Hürriyet Keyif 19.12.2009)


1 yorum:

  1. alışveriş yaparken bir yandan da toplumsal sorumluluklarımızın farkında olmak... güzel bir paylaşım olmuş.

    YanıtlaSil