18 Eylül 2009 Cuma

Shakespeare’den asla modası geçmeyen aşk tartışmaları



Sonunda eylül ayının ortasına geldik de tiyatrolardan da neler sahneleyecekleri hakkında haberler gelmeye başladı.
İlk güzel prova haberi Aysa Prodüksiyon’undan; “Aşk Sözleri”.
İçinde Romeo ve Juliet, Hırçın Kız, Othello, III. Richard, Kısasa Kısas, Macbeth, Hamlet ve Bahar Noktası’ndan derlemeler olan bir oyundan neler çıkar siz hayal edin...
Oyuncu ve yönetmen Kemal Kocatürk’ün projesi bu. Konservatuvar yıllarından beri en keyif aldığı yazar olan Shakespeare üzerine o kadar çok çalıştı ve eser sahnelenmesini sağladı ki, sonunda kendisi de onunla ilgili böyle bir oyun yarattı. “Kafamdaki oyunu büyük ustanın yardımıyla kağıda döktüm. Çünkü aşk, herkes için ve de asla modası geçmeyen bir kavram” diyor bu oyuna olan güvenini anlatırken.
Aşk Sözleri’nde sekiz ayrı Shakespeare oyunundan sahneler izleyeceğiz. Ama her bir sahne farklı, küçük birer oyun gibi. Ve her biri karşımıza aşkla ilgili pek çok soru, pek çok tartışma konusuyla çıkıyor: “Aşk, iki kişilik bir örgütlenme şekli midir? Yoksa aşk, hep tek kişilik midir? Karşılıksız çek gibi midir? Yoksa bir oyalanma, gözlerini dünyanın gerçeklerine kapama şekli midir? Kıskançlık bu işin tuzu-biberi midir? Ya da bir başkası tarafından benliğinizin ele geçirilmesi midir?”
Belki de konunun bu kadar güncel olmasından dolayı Kocatürk, Shakespeare’in metinlerinde hiçbir güncelleme yapmamış. Onun oyunlarının izinde aşkı irdelerken sadece oyun aralarına aforizmalarla, zaman zaman kadın erkek ilişkilerinden yola çıkarak kıyasıya tartışmalar serpiştiriyor. Zaman zaman da felsefi boyutta, son derece yalın gibi görünen aşk kavramının ne denli anlaşılmaz, karmaşık, ne kadar derin olduğunu fark etmemizi sağlıyor.
Kocatürk, tüm bunları tartışırken seyircinin asla asık suratla oyundan ayrılmasını istemediğinden bu tragedyaların hepsini komediye dönüştürmüş. Ayrıca Shakespeare’in müthiş zengin dünyasına Ayça Kocatürk’ün müzikleri ve Salima Sökmen’in koreografisi eşlik edecek.

YAPRAK DÖKÜMÜ’NÜN FERHUNDESİ 4 AYRI ROLDE

İki saat sürecek iki perdelik oyunda önemli oyuncular sahne alacak. Son dönemde yaprak dökümündeki performansıyla popüler olan Deniz Çakır, yıllar sonra tiyatroya 4 ayrı karakterdeki başrolüyle dönüyor. Aynı şekilde Mihrace Yekenkülüğ 3, Eren Balkan 3, Ali İl 4 ve Erkan Pekbay 2 rolü üstleniyor. Kemal Kocatürk de ilk kez kendi yönettiği bir eserde sahne alıyor. 9 Ekim’de Muammer Karaca Tiyatrosu’nda izlemeye başlayabileceğimiz oyunun en sevindirici haberiyse biletlerinin bu Çarşamba, 23 Eylül’den, itibaren Biletix ve tiyatro gişesinden satışa çıkıyor olması. Siz de bir an önce sezonun iddialı yapımları arasında yerini alacak Aşk Sözleri’nden yerinizi ayırtın derim.

(Deniz İnceoğlu - Hürriyet Keyif - 19.09.2009)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder