11 Eylül 2009 Cuma

Bu galeride tek tıkla eser satın alabileceksiniz


Daha önce kültür sanat alanında açılmış pek çok internet sitesi tanıttık ama bu seferki başka türlü. www.galerinternet.com adlı siteyi daha açar açmaz ne kadar hiperaktif, neşeli ve bir o kadar da kullanışlı bir site olduğu anlaşılıyor.
Sitenin ana sayfası bir apartmanın katları gibi tasarlanmış. Her katta farklı bir pencere, bunların içinde de farklı sergiler var. Hangisinden başlasam diye küçük bir kararsızlık yaşayınca yandaki bilgi metinlerini incelemeye başlıyorum. Sol alt pencerede Adnan Çoker, sağ üstte Nazım Hikmet'in bir sözü dikkatimi çekiyor.
Elim ister istemez önceliği Nazım Hikmet'in olduğu pencereye veriyor. İçindense fotoğrafçı Tuna Çiner'in işleri çıkıyor. Sanatçının 1979-1982 yılları arasında Almanya'da gerçekleştirdiği "Baume" (Ağaçlar) adlı fotoğraf serisinin 30. yıl özel baskıları bunlar. Hepsinin üst kısmında isimleri, ölçüleri, özellikleri ve fiyatı yazıyor. Tabi bir de işlerin arkasında duran video görüntüleri var. Burada işlere bakarken aynı anda sokak ve Tua Çiner'i izleyebiliyorsunuz.
En başta kararsız kalıp ikinci sıraya attığım Adnan Çoker'li bölüme giriyorum. Buradan da karşıma Galeri Nev İstanbul'un Edisyonlar isimli karma sergisi çıkıyor karşıma. Bir anda gözlerim faltaşı gibi açılıyor. İçinde kimlerin işleri yok ki; Erol Akyavaş, Mike Berg, Bashir Borlakov, Adnan Çoker, Deniz Gül, Melek Mazıcı, Hale Tenger, Canan Tolon ve Nazif Topçuoğlu. Yapamayacağımı bilsem de yerimden bile kıpırdamadan, bir parmak hareketiyle onların eserlerini satın alabileceğimi bilmek bir anda mutluluk veriyor.
Bu müthiş internet galerisinin gelecek sergisinin tanıtımı da en üst sol köşede yapılıyor. Tasarımcı Ayşe Birsel eskiz defterlerinden seçme desenlerinden üretilen özgün baskıları "Eskiz Defteri" adlı sergide 9 Eylül'den itibaren sergileyecek.

İNTERAKTİF BİR FUAR ALANI
Tam kendimi kaptırmış sitenin içindekileri incelerken bir de sohbet köşesi olduğunu fark ettim. Bakalım birileri var mı diye girdim ki sitenin kurucusu Yılmaz Aysan'la karşılaştım. İsmini yaptığı tasarımlardan, çıkardığı 1968 afişleri adlı kitaptan ya da İstanbul Bilgi Üniversitesi Reklamcılık Bölümü'nde verdiği derslerden biliyor olabilirsiniz. Tabi ki hemen neden böyle bir site yaptığını sordum o da gayet net bir şekilde özetledi: "Sanat dünyamızdaki galeri ya da sanatçılarla izleyici arasında derin uçurumlar, soğuk bir ilişki var. Hem bunu giderip sanatçıyı çektiğimiz videolarla eserleriyle birlikte tanıtmak, hem de daha çok büyük şehirlerde devam eden sanat olaylarını internet üzerinden pek çok ile ulaştırmak istedik."
Evet gerçekten de Yılmaz Aysan'ın dediği gibi burası sanatçı, galerici ve sanatseveri biraraya getiren bir fuar alanı gibi. Videolarda sanatçılar ister sokakta, ister galeride çekilmiş görüntülerini kullanarak işleri gösteriyorlar. Bir yandan da onların ne kadar eğlenceli ya da konuşkan birileri olduğunu anlıyorsunuz.
19 Ağustos'tan beri açık olan siteye daha şimdiden 1300 kişi girip incelemiş. Mert Esirci'nin de iki işi satılmış bile.
Sitede satın alma işlemi de oldukça basit ilerliyor. Sol üst köşedeki "Hemen al" butonuna basarak eseri ayırtmış oluyorsunuz. Site yetkilileri de bunu galeriye ya da sanatçıya bildiriyor ve beğendiğiniz iş hemen sizin oluyor.
(Deniz İnceoğlu - Hürriyet Keyif - 5.9.2009)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder